Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
700 g filetów z dorsza
2 sztuki cebule
2 sztuki ziarna pieprzu
1 pęczek włoszczyzny
2 sztuki liście laurowe
3 sztuki ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
1 szczypta pieprzu cytrynowego
150 ml śmietany 18%
kilka gałązek posiekanego koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, przekrój na pół i opal nad gazem. Gdy na powierzchni pojawią się czarne bąble, włóż cebule do garnka. Dodaj umytą i obraną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i zalej wszystko 2 litrami wody. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Rybę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do gotującej się zupy i gotuj jeszcze 15 minut.
- Śmietanę wymieszaj z łyżką gorącej zupy. Dopraw do smaku pieprzem zwykłym i cytrynowym oraz solą. Wlej do zupy i wymieszaj. Nie gotuj.
- Gotową zupę rozlej do miseczek. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis