Dzisiaj jest: Piątek, 28.01.2022 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa śliwkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupę śliwkową należy serwować na ciepło.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  śliwki suszone
  • 50 g  migdały
    obrane
  • 50 g  rodzynki
  • 50 g  orzechy włoskie
    połówki
  • 100 g  piernik
    twardy
  • sól
    do smaku
  • 1 łyżka  cukier
    drobny
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • 3 łyżki  powidła śliwkowe
  • 1 listek  melisa
  • 1 plaster  cytryna
  • orzechy
    do dekoracji
  • jabłka
    do dekoracji suszone

Sposób przyrządzania:

  1. Śliwki suszone włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź zachowując wywar.
  2. Migdały, rodzynki i orzechy ugotuj w małej ilości wody. Bakalie odcedź i wylej wodę. Piernik zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  3. Osączone śliwki oprósz solą, cukrem i wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość wymieszaj. Dodaj powidła śliwkowe, starty piernik i wlej wywar ze śliwek. Dokładnie wymieszaj. Podgotuj chwilę.
  4. Podczas gotowania dodaj migdały, rodzynki oraz orzechy. Dopraw do smaku solą, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Gotową zupę przed podaniem udekoruj plastrami suszonych jabłek, orzechami, melisą i plasterkiem cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE