Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g śliwki suszone
50 g migdały
obrane
50 g rodzynki
50 g orzechy włoskie
połówki
100 g piernik
twardy
sól
do smaku
1 łyżka cukier
drobny
1 sztuka sok z cytryny
3 łyżki powidła śliwkowe
1 listek melisa
1 plaster cytryna
orzechy
do dekoracji
jabłka
do dekoracji suszone
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki suszone włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Następnie odcedź zachowując wywar.
- Migdały, rodzynki i orzechy ugotuj w małej ilości wody. Bakalie odcedź i wylej wodę. Piernik zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Osączone śliwki oprósz solą, cukrem i wlej sok wyciśnięty z 1 cytryny. Całość wymieszaj. Dodaj powidła śliwkowe, starty piernik i wlej wywar ze śliwek. Dokładnie wymieszaj. Podgotuj chwilę.
- Podczas gotowania dodaj migdały, rodzynki oraz orzechy. Dopraw do smaku solą, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Gotową zupę przed podaniem udekoruj plastrami suszonych jabłek, orzechami, melisą i plasterkiem cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!