Dzisiaj jest: Wtorek, 22.09.2020 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Żurek wielkanocny z kolendrą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fundamentem tradycyjnego stołu wielkanocnego jest żurek lub barszcz biały, podawany z białą kiełbasą i jajkiem. Można przyrządzić jednak tę legendarną zupę w innej wersji.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  zakwas
  • 2 l  bulion warzywny
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 100 g  kiełbasa
    śląska
  • 1/2 łyżki  musztarda
    ostra
  • 1 łyżka  chrzan
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1/2 łyżki  majeranek
  • 1 pęczek  kolendra
    świeża
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do ciepłego bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, 4 ząbki czosnku, majeranek, chrzan, musztardę i pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską.
  2. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy sól i butelkę zakwasu.
  3. Całość gotujemy przez 20 minut. Podajemy z połówkami jajka i świeżą kolendrą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Zobacz więcej na temat:

żurekprzepisy wielkanocnekolendra


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE