Dzisiaj jest: Wtorek, 03.10.2023 Imieniny: Gerarda i Teresy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żurek z jajkiem i wędzonym boczkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Żurek z jajkiem i wędzonym boczkiem to tradycyjne danie wielkanocne. Przepis można zmodyfikować dodając do zupy białą kiełbasę.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 l  bulion warzywny
  • 150 g  boczek wędzony
  • 1 szklanka  żur kwaszony
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 2 ziarenka  ziele angielskie
  • 1/2 szklanki  śmietana
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 4 sztuki  ziemniaki
    ugotowane

Sposób przyrządzania:

  1. Na bulionie z warzyw ugotuj pokrojony, wędzony boczek. Następnie dodaj obrany czosnek i przyprawy. Wlej żur i zagotuj.
  2. Gdy żurek się zagotuje zabiel go śmietaną wymieszaną z mąką. Gotuj jeszcze kilka minut.
  3. Gotową zupę podawaj z jajkami przekrojonymi na ćwiartki i ziemniakami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE