Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 l bulion warzywny
150 g boczek wędzony
1 szklanka żur kwaszony
1 ząbek czosnek
1 sztuka liście laurowe
2 ziarenka ziele angielskie
1/2 szklanki śmietana
1 łyżka mąka pszenna
sól
do smakupieprz
do smaku3 sztuki jajka
ugotowane na twardo4 sztuki ziemniaki
ugotowane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na bulionie z warzyw ugotuj pokrojony, wędzony boczek. Następnie dodaj obrany czosnek i przyprawy. Wlej żur i zagotuj.
- Gdy żurek się zagotuje zabiel go śmietaną wymieszaną z mąką. Gotuj jeszcze kilka minut.
- Gotową zupę podawaj z jajkami przekrojonymi na ćwiartki i ziemniakami.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza