Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka cebula pocięta na plasterki
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 kg świeżego szpinaku lub 1 kg rozmrożonego i odsączonego szpinaku
1 łyżeczka nasion kminu (czarnuszki)
400 g ciecierzycy z puszki, odsączoonej lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni i smaż cebulę przez około 5 minut, aż się zeszkli.
- Dodaj rozdrobniony czosnek i nasiona kminu (czarnuszki), a następnie smaż kolejną minutę.
- Dodaj szpinak etapami, mieszając, aż liście zaczną się obkurczać.
- Dodaj ciecierzycę, masło i dopraw solą i pieprzem.
- Podgrzej całość aż potrawa zacznie się wrzeć, a następnie podawaj na gorąco.