Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sztuka cebula pocięta na plasterki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 kg świeżego szpinaku lub 1 kg rozmrożonego i odsączonego szpinaku
- 1 łyżeczka nasion kminu (czarnuszki)
- 400 g ciecierzycy z puszki, odsączoonej lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni i smaż cebulę przez około 5 minut, aż się zeszkli.
- Dodaj rozdrobniony czosnek i nasiona kminu (czarnuszki), a następnie smaż kolejną minutę.
- Dodaj szpinak etapami, mieszając, aż liście zaczną się obkurczać.
- Dodaj ciecierzycę, masło i dopraw solą i pieprzem.
- Podgrzej całość aż potrawa zacznie się wrzeć, a następnie podawaj na gorąco.