Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 osoby
Składniki
duża czerwona papryka
pół szklanki kaszy kuskus
pół małej cukini
kilka pieczarek
1 sztuka mała marchewka
por (zielona część)
1 sztuka cebula dymka
100 g żółtego sera
kilka łyżek oliwy z oliwek
przyprawa curry
1 kostka bulionu (rosołu) warzywnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Umyj i dokładnie osusz paprykę. Odetnij kapelusz i wyjmij gniazdo nasienne. Następnie natrzyj całość oliwą z oliwek.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzć pokrojone w kostkę pieczarki, cukinię oraz pocięte w piórka por i dymkę.
- Kaszę zalej wrzątkiem z dodatkiem curry i kostki bulionu warzywnego, Odstaw na 5 minut, aż kasza napęcznieje. Pozostałą wodę odsącz.
- Żólty ser i ugotowaną marchewkę pokrój w niedużą kostkę.
- Kaszę i warzywa połącz, a następnie nadziej nimi wydrążoną paprykę. Na wierzch ułóż ser.
- Tak przygotowaną paprykę włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz, aż skórka papryki się pomarszczy (ok. 20-30 minut).