Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 11 osób
Składniki
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek
- 20 dag suszonych fig
- 30 dag suszonych gruszek
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- 6 dag mieszanych kandyzowanych owoców
- 10 dag rodzynek
- 5 dag obranych ze skórki migdałów
- 5 dag pokrojonej w kostkę skórki cytrynowej
- 12.5 dag cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonego anyżku
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 dag surowego ciasta razowego
- 20 dag mąki
- 1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce namoczyć w litrze wody, przykryć i zostawić na 8 godzin. Po tym czasie odsączyć je z wody i pokroić w drobną kostkę. Orzechy laskowe i włoskie obrać z łupin i posiekać. Rodzynki przelać wrzątkiem i osuszyć.
- Suszone owoce, orzechy, skórkę z cytryny, cukier, cynamon, anyżek, ziele angielskie i sól wymieszać w misce. Dodać rum i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Do ciasta razowego dodać mąkę i masę owocową. Zagnieść i uformować dwa bochenki. Zmoczyć ręce w wodzie i wygładzić powierzchnię chlebków. Udekorować kawałkami migdałów i kandyzowanymi owocami.
- Blachę do pieczenia wysmarować łyżką masła. Ułożyć na niej chlebki. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec w nim bochenki przez 70 minut.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni