Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 11 osób
Składniki
20 dag suszonych śliwek bez pestek
20 dag suszonych fig
30 dag suszonych gruszek
10 dag orzechów włoskich
10 dag orzechów laskowych
6 dag mieszanych kandyzowanych owoców
10 dag rodzynek
5 dag obranych ze skórki migdałów
5 dag pokrojonej w kostkę skórki cytrynowej
12.5 dag cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki zmielonego anyżku
2 łyżki rumu
2 łyżki soku z cytryny
10 dag surowego ciasta razowego
20 dag mąki
1 łyżka masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce namoczyć w litrze wody, przykryć i zostawić na 8 godzin. Po tym czasie odsączyć je z wody i pokroić w drobną kostkę. Orzechy laskowe i włoskie obrać z łupin i posiekać. Rodzynki przelać wrzątkiem i osuszyć.
- Suszone owoce, orzechy, skórkę z cytryny, cukier, cynamon, anyżek, ziele angielskie i sól wymieszać w misce. Dodać rum i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Do ciasta razowego dodać mąkę i masę owocową. Zagnieść i uformować dwa bochenki. Zmoczyć ręce w wodzie i wygładzić powierzchnię chlebków. Udekorować kawałkami migdałów i kandyzowanymi owocami.
- Blachę do pieczenia wysmarować łyżką masła. Ułożyć na niej chlebki. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec w nim bochenki przez 70 minut.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni