Dzisiaj jest: Piątek, 02.12.2022 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Bakłażany w cieście z salsą pomidorową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki bakłażany
  • posiekany majeranek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 sztuki pomidory
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  soku cytrynowego
  • 100 ml  piwa
  • 100 g  mąki
  • 1 sztuka duża szczypta proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyć, obrać i pokroić wzdłuż na plasterki grubości 5 mm. Posypać trochę majerankiem, ułożyć jeden na drugim.
  2. Przygotować salsę. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórkę, usunąć pestki i miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek poddusić w oliwie, dodać natkę pietruszki i pomidory, dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
  3. Mąkę z piwem i proszkiem do pieczenia wymieszać na gładką masę. Każdy plaster bakłażana zanurzać pojedynczo w cieście i od razy wrzucać na gorący tłuszcz.
  4. Aby osłonka z ciasta nie popękała, plastry bakłażanów odwracać drewnianą łyżką. Piec na złotobrązowy kolor, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posolić dopiero przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE