Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
3 sztuki bakłażany
2 sztuki cebule
10 sztuk czarnych oliwek
6 sztuk pomidorów
2 ząbki czosnku
250 ml białego wina
5 g cukru
słodka papryka mielona
60 ml oleju
rozmaryn
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry. Następnie posyp solą i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz je papierowym ręcznikiem i spryskaj oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj na niej plastry bakłażana po 4 minuty z każdej strony.
- Pomidory umyj, osusz i ponacinaj skórkę. Sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Pokrój w dużą kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę, po chwili dodaj też czosnek. Wymieszaj i podsmaż.
- Do smażącej się cebuli dodaj pokrojone pomidory. Przypraw papryką, solą i pieprzem. Dodaj wino i trochę wody. Duś przez około 25 minut. 5 minut przed końcem duszenia dodaj oliwki pozbawione pestek.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż plastrami grillowanego bakłażana i zalej go sosem pomidorowym. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka