Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg kiszonej kapusty
2 sztuki cebule
2 ząbki czosnku
1 sztuka marchewka
7-8 łyżek grubego granulatu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5-6 sztuk suszonych śliwek
1 łyżka sosu sojowego
1 sztuka liść laurowy
3 sztuki ziarna ziela angielskiego
3 sztuki owoce jałowca
8 sztuk ziaren pieprzu
2 sztuki goździki
1 sztuka czubata łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka kminku
natka pietruszki
sól. pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Granulat sojowy zalać szklanką letniej wody i pozostawić na 20 minut. Kapustę pokroić, dodać 3 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Marchewkę obrać, umyć, umyć i zetrzeć na tarce, śliwki umyć i pokroić w paski. Cebulę, czosnek i marchewkę zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, dusić 2-3 minut. mieszając połączyć z kapustą, granulatem i śliwkami. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, jałowiec.
- Dusić ok. 20 min., mieszając co pewien czas. Dodać kminek, majeranek, pieprz oraz sól i wymieszać. Po 2 minutach duszenia oprószyć mąką. wymieszać i zagotować. Wyjąć liść laurowy, owoce jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie i goździki. Bigos podawać z posypany natką .
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis