Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka marchewka
- 7-8 łyżek grubego granulatu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5-6 sztuk suszonych śliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 sztuka liść laurowy
- 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 3 sztuki owoce jałowca
- 8 sztuk ziaren pieprzu
- 2 sztuki goździki
- 1 sztuka czubata łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- natka pietruszki
- sól. pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Granulat sojowy zalać szklanką letniej wody i pozostawić na 20 minut. Kapustę pokroić, dodać 3 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Marchewkę obrać, umyć, umyć i zetrzeć na tarce, śliwki umyć i pokroić w paski. Cebulę, czosnek i marchewkę zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, dusić 2-3 minut. mieszając połączyć z kapustą, granulatem i śliwkami. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, jałowiec.
- Dusić ok. 20 min., mieszając co pewien czas. Dodać kminek, majeranek, pieprz oraz sól i wymieszać. Po 2 minutach duszenia oprószyć mąką. wymieszać i zagotować. Wyjąć liść laurowy, owoce jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie i goździki. Bigos podawać z posypany natką .
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis