Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 1 sztuka brokuł (400 - 500 g)
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka mała cebula
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 150 g śmietany 30%
- 50 g parmezanu
- kilka łyżek bułki tartej
- 2-3 łyżki masła
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł oczyść, po czym podziel go na różyczki. Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Następnie włóż brokuła i gotuj 5 minut. Warzywa odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
- W rondelku rozpuść masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Następnie dołóż rozdrobniony ser pleśniowy i wlej śmietanę, po czym podgrzej.
- Całość wymieszaj ubijaczką, aby ser dobrze się rozpuścił. Dopraw solą i pieprzem. Brokuły zalej sosem śmietanowo - serowym. Wierzch posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
- Bułkę tartą zrumień na maśle i posyp nią gotową zapiekankę. Danie podawaj na gorąco.