Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 2 szklanki kaszy kukurydzianej
- 5 łyżek oleju
- pietruszka
- 2 sztuki marchewki
- ćwierć selera
- cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 10 dag żółtego ostrego sera
- 3-4 sztuki grzyby suszone
- sól
- pieprz
- bazylia
- majeranek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotować 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Do wrzątku powoli wsypywać kaszę, stale mieszając, żeby nie utworzyły się grudki i aby kasza nie przywierała do dna. Gotować ok. 15 min. i wyłożyć kaszę do wypłukanego zimną wodą naczynia. Wystudzoną pokroić w kostkę.
- Grzyby ugotować w małej ilości wody i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Umyte warzywa zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, podsmażyć razem z cebulą, dodać wywar, pokrojone grzyby, przecier pomidorowy i dusić 15 min. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i trzymać na wolnym ogniu 3-5 min. Zalać kaszę sosem, posypać serem startym na tarce z dużymi oczkami i piec 15 min. w piekarniku.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis