Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bułgarska mamałyga


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 szklanki  kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek  oleju
  • pietruszka
  • 2 sztuki marchewki
  • ćwierć selera
  • cebula
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego
  • 10 dag  żółtego ostrego sera
  • 3-4 sztuki grzyby suszone
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Do wrzątku powoli wsypywać kaszę, stale mieszając, żeby nie utworzyły się grudki i aby kasza nie przywierała do dna. Gotować ok. 15 min. i wyłożyć kaszę do wypłukanego zimną wodą naczynia. Wystudzoną pokroić w kostkę.
  2. Grzyby ugotować w małej ilości wody i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Umyte warzywa zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, podsmażyć razem z cebulą, dodać wywar, pokrojone grzyby, przecier pomidorowy i dusić 15 min. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i trzymać na wolnym ogniu 3-5 min. Zalać kaszę sosem, posypać serem startym na tarce z dużymi oczkami i piec 15 min. w piekarniku.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE