Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
20 sztuk dużych liści szpinaku
sól
pieprz
cukier
1 sztuka dymka
2 ząbki czosnku
1 sztuka kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
250 g tofu
1 sztuka jajko
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki skrobi
1/4 l bulionu warzywnego
olej sezamowy do skropienia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Liście szpinaku opłukać pod zimną wodą, blanszować minutę w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową i dokładnie osączyć.
- Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek oraz imbir obrać i posiekać. Tofu pokroić w kostkę. Wymieszać z jajkiem, sosem sojowym, winem ryżowym, łyżką skrobi, solą, pieprzem oraz cukrem.
- Liście szpinaku rozłożyć na blacie, obłożyć masą tofu, zrolować i przekroić w poprzek na pół. Włożyć roladki do garnka (powierzchnią przecięcia do dołu) i podlać je bulionem. Całość nakryć i dusić na średnim ogniu ok. 5 minut.
- Resztę skrobi wymieszać z bulionem, wlać do garnka i dusić roladki jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem pokropić olejem sezamowym.