Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki bakłażany,
1 łyżka soli,
50 dag ziemniaków,
50 dag cukinii,
2 sztuki cebule,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek koperku,
1/2 sztuki pęczka naci pietruszki,
1/2 sztuki filiżanki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli, czarny pieprz,
1/2 sztuki litra gorącego rosołu,
2 sztuki pomidory,
3 łyżki startego sera gouda.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany obrać, pokroić w 1/2 cm plastry, posypać solą i odstawić, aby się przemacerowały.
- Ziemniaki obrać i pokroić w paski, cukinię pokroić w 1/2 cm plastry.
- Cebulę i ząbek czosnku obrać i bardzo drobno posiekać, koperek i nać pietruszki drobno pokroić.
- Bakłażany opłukać z soli pod bieżącą wodą, osączyć i wymieszać z paskami ziemniaków, plastrami cukinii i pokrojoną zieleniną.
- Oliwę rozgrzać w garnku, zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać warzywa. Posypać solą i pieprzem, zalać rosołem.
- Potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika i pod przykryciem dusić 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pomidory umyć, pokroić na kawałki i po 30 minutach duszenia razem z łyżką startego sera dołożyć do warzyw. Gotować tak długo, aż pomidory prawie się rozpadną.
- Danie podawać posypane resztą startego sera.