Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Danie kolorowe z warzyw


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki bakłażany,
  • 1 łyżka  soli,
  • 50 dag  ziemniaków,
  • 50 dag  cukinii,
  • 2 sztuki cebule,
  • 1 ząbek  czosnku,
  • 1 pęczek  koperku,
  • 1/2 sztuki pęczka naci pietruszki,
  • 1/2 sztuki filiżanki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka  soli, czarny pieprz,
  • 1/2 sztuki litra gorącego rosołu,
  • 2 sztuki pomidory,
  • 3 łyżki  startego sera gouda.

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany obrać, pokroić w 1/2 cm plastry, posypać solą i odstawić, aby się przemacerowały.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w paski, cukinię pokroić w 1/2 cm plastry.
  3. Cebulę i ząbek czosnku obrać i bardzo drobno posiekać, koperek i nać pietruszki drobno pokroić.
  4. Bakłażany opłukać z soli pod bieżącą wodą, osączyć i wymieszać z paskami ziemniaków, plastrami cukinii i pokrojoną zieleniną.
  5. Oliwę rozgrzać w garnku, zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać warzywa. Posypać solą i pieprzem, zalać rosołem.
  6. Potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika i pod przykryciem dusić 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Pomidory umyć, pokroić na kawałki i po 30 minutach duszenia razem z łyżką startego sera dołożyć do warzyw. Gotować tak długo, aż pomidory prawie się rozpadną.
  8. Danie podawać posypane resztą startego sera.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE