Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
2 sztuki świeże strączki czerwonego chili
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 sztuki puszki pomidorów w kawałkach (800 g)
sól
700 g małych cukinii
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
8 sztuk tortilli pszennych
200 g startego na tarce sera gouda
300 g kwaśnej śmietany
olej do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, naciąć wzdłuż, wypestkować i także pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na 2 łyżkach oleju. Domieszać chili oraz pomidory razem z sosem i krótko je poddusić. Całość posolić i dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni. Cukinie umyć, pokroić na cienkie paseczki i doprawić solą, papryką oraz oregano. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem.
- Na teflonowej patelni rozgrzać resztę oleju, na krótko zamoczyć w nich tortille, żeby zmiękły, posmarować je niewielką ilością sosu pomidorowego, obłożyć paseczkami cukinii, zrolować i ułożyć w formie. Całość posmarować cienko sosem i posypać goudą. Piec na środkowej półce piekarnika ok 20 minut. Śmietanę wymieszać i podać do tortilli.