Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.03.2025 Imieniny: Zbigniewa i Partyka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Enchiladas z cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki cebule
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki świeże strączki czerwonego chili
  • 4 łyżki  oleju słonecznikowego
  • 2 sztuki puszki pomidorów w kawałkach (800 g)
  • sól
  • 700 g  małych cukinii
  • 1 łyżeczka  ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 8 sztuk tortilli pszennych
  • 200 g  startego na tarce sera gouda
  • 300 g  kwaśnej śmietany
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili umyć, naciąć wzdłuż, wypestkować i także pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na 2 łyżkach oleju. Domieszać chili oraz pomidory razem z sosem i krótko je poddusić. Całość posolić i dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 stopni. Cukinie umyć, pokroić na cienkie paseczki i doprawić solą, papryką oraz oregano. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem.
  3. Na teflonowej patelni rozgrzać resztę oleju, na krótko zamoczyć w nich tortille, żeby zmiękły, posmarować je niewielką ilością sosu pomidorowego, obłożyć paseczkami cukinii, zrolować i ułożyć w formie. Całość posmarować cienko sosem i posypać goudą. Piec na środkowej półce piekarnika ok 20 minut. Śmietanę wymieszać i podać do tortilli.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE