Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 40 dag mąki pszennej,
- 2/3 szklanki ciepłej wody,
- 1.5 dag świeżych drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól. rozmaryn,
- pieprz. oregano,
- 40 dag pomidorków koktajlowych lub 4 duże dojrzałe pomidory,
- 2 pęczki świeżej bazylii,
- starty ser mozzarella.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozrób w letniej wodzie, dodaj 1/2 szklanki mąki. Wyrób, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W misce połącz resztę mąki, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, suszonego oregano i rozmarynu. Gdy drożdże urosną, dołóż je do mąki, zagnieć, dodając oliwę i resztę wody.
- Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Nakryj ściereczką i odstaw znowu do wyrośnięcia.
- Prostokątną blachę posmaruj oliwą, wyłóż ją 2/3 ciasta.
- Ułóż na nim pokrojone pomidory, posyp częścią posiekanej bazylii, rozmarynem.
- Przykryj paskami z reszty ciasta i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
- Focaccię podaj na ciepło, posypaną mozzarellą i resztą świeżej bazylii. Jest smaczna także na zimno, np. maczana w oliwie.