Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Focaccia na ciepło z pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 40 dag  mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki  ciepłej wody,
  • 1.5 dag  świeżych drożdży,
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek,
  • sól. rozmaryn,
  • pieprz. oregano,
  • 40 dag  pomidorków koktajlowych lub 4 duże dojrzałe pomidory,
  • 2 pęczki  świeżej bazylii,
  • starty ser mozzarella.

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozrób w letniej wodzie, dodaj 1/2 szklanki mąki. Wyrób, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misce połącz resztę mąki, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, suszonego oregano i rozmarynu. Gdy drożdże urosną, dołóż je do mąki, zagnieć, dodając oliwę i resztę wody.
  3. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Nakryj ściereczką i odstaw znowu do wyrośnięcia.
  4. Prostokątną blachę posmaruj oliwą, wyłóż ją 2/3 ciasta.
  5. Ułóż na nim pokrojone pomidory, posyp częścią posiekanej bazylii, rozmarynem.
  6. Przykryj paskami z reszty ciasta i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  7. Focaccię podaj na ciepło, posypaną mozzarellą i resztą świeżej bazylii. Jest smaczna także na zimno, np. maczana w oliwie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 25


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE