Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
300 g ugotowanego makaronu nitki
200 g mrożonego szpinaku
2 sztuki cebule
1 łyżeczka masła
75 g śmietany kremówki
starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml mleka
200 ml bulionu
50 g sera gouda
sól
pieprz
10 g margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Połowę cebuli podsmaż na maśle, dodaj szpinak, wlej śmietanę i gotuj około 3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Resztę cebuli podsmaż na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko i bulion. Wymieszaj.
- Foremki do babeczek wysmaruj margaryną. Do każdej nałóż ugotowany makaron. W środek włóż szpinak i polej sosem pomidorowym. Posyp startym serem gouda. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 15 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka