Dzisiaj jest: Czwartek, 06.10.2022 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Gniazdka makaronowe zapiekane ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  ugotowanego makaronu nitki
  • 200 g  mrożonego szpinaku
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżeczka  masła
  • 75 g  śmietany kremówki
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka  oleju
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 100 ml  mleka
  • 200 ml  bulionu
  • 50 g  sera gouda
  • sól
  • pieprz
  • 10 g  margaryny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Połowę cebuli podsmaż na maśle, dodaj szpinak, wlej śmietanę i gotuj około 3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Resztę cebuli podsmaż na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko i bulion. Wymieszaj.
  3. Foremki do babeczek wysmaruj margaryną. Do każdej nałóż ugotowany makaron. W środek włóż szpinak i polej sosem pomidorowym. Posyp startym serem gouda. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE