Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 300 g ugotowanego makaronu nitki
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 sztuki cebule
- 1 łyżeczka masła
- 75 g śmietany kremówki
- starta gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleka
- 200 ml bulionu
- 50 g sera gouda
- sól
- pieprz
- 10 g margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Połowę cebuli podsmaż na maśle, dodaj szpinak, wlej śmietanę i gotuj około 3 minuty. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Resztę cebuli podsmaż na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy, mleko i bulion. Wymieszaj.
- Foremki do babeczek wysmaruj margaryną. Do każdej nałóż ugotowany makaron. W środek włóż szpinak i polej sosem pomidorowym. Posyp startym serem gouda. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 15 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka