Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Farsz
- 200 g ugotowanego białego ryżu
- 500 g grzybów
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki masła
- Dodatkowo
- 1 główka kapusty
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 30 ml śmietany 30 %
- koperek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Grzyby obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebule obierz, posiekaj drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj do niej grzyby i smaż chwilę.
- Grzyby z cebulką przełóż do miski i przestudź. Następnie dodaj do nich jajko oraz ryż i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Gołąbki z grzybami: Kapustę obgotuj, oddziel z niej liście. Odkrój z liści twarde części.
- Na liście kapusty nakładaj łyżką grzybowy farsz i zawijaj formując gołąbki.
- Dno szerokiego garnka wyłóż liśćmi kapusty i układaj na nich gołąbki. Zalej bulionem przygotowanym z wywaru z kapusty i kostek bulionowych.
- Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 40 minut.
- Sos z gotowania gołąbków zagęść śmietaną wymieszaną z mąką.
- Gołąbki podawaj z sosem, posypane posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia