Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- Puszka czerwonej fasoli
- 2 sztuki cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4-5 sztuk łodyg selera naciowego
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżeczki łagodnej papryki\
- 2/3 szklanki bulionu z kostki
- posiekana natka pietruszki
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Plasterki cebuli i czosnku smażyć na oleju, aż zmiękną. Włożyć pokrojony na kawałki seler, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, bulion oraz fasolę z zalewą, dusić przez 4-5 minut.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 200st. przez 30 min. na złotobrązowy kolor. Posypać natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe