Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
Puszka czerwonej fasoli
2 sztuki cebule
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
4-5 sztuk łodyg selera naciowego
puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczki łagodnej papryki\
2/3 szklanki bulionu z kostki
posiekana natka pietruszki
sól
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Plasterki cebuli i czosnku smażyć na oleju, aż zmiękną. Włożyć pokrojony na kawałki seler, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, bulion oraz fasolę z zalewą, dusić przez 4-5 minut.
- Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posolić i piec w piekarniku nagrzanym do 200st. przez 30 min. na złotobrązowy kolor. Posypać natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!