Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka czerwona papryczka chili
- 700 g pomidorów
- 1 kg cienkiej cukinii
- 3 łyżki oleju
- 6 sztuk gałązek melisy cytrynowej
- 280 g odsączonego ziarna z kukurydzy
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 70 g grubo utartego twardego sera
- Sałata
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 2 sztuki pomidory
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Chili rozłamać i wysypać nasiona, a strąk pociąć na drobne paseczki.
- Pomidory umyć, usunąć nasadę ogonków i pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na kawałki wielkości 3 cm.
- W dużym rondlu wlać olej i na średnim ogniu przez 5 minut podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Dodać pomidory i dusić przez dalsze 5 minut. Melisę umyć i potrząsając osuszyć. Do pomidorów dołączyć cukinię, 4 gałązki melisy, kukurydzę i bulion. Wszystko 20-30 minut dusić na słabym ogniu pod przykryciem. Z pozostałych 2 gałązek melisy oderwać listki i drobno posiekać.
- Liście sałaty oczyścić, umyć, odwirować do sucha i pokroić w paski. Pomidory przekroić na połowę i bez nasady ogonków pokroić w pólplasterki. Oba warzywa rozłożyć po jednej stronie talerzy, posolić, popieprzyć i pokropić sokiem cytrynowym.
- Jarzynkę umieścić w środku. Podawać po posypaniu serem i posiekaną melisą.