Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 sztuka pomidor
- 1/2 sztuki cebuli
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 sztuka mały przecier pomidorowy
- świeża bazylia
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- sól
- 1/2 sztuki cukinii
- pieprz
- 2 sztuki garście świeżego szpinaku
- 20 dag ostrego żółtego sera
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże wymieszaj z 6 łyżkami ciepłej wody, cukrem, mąką i 1/2 łyżeczki soli. Wyrób i odstaw na 30 minut. Ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 26 cm. Nakłuj widelcem i skrop oliwą. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
- Połowę cebuli obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj obranego, pokrojonego pomidora, przecier i posiekaną bazylię. Duś chwilę. Następnie lekko przestudź i wyłóż na podpieczone ciasto.
- Szpinak oczyść, porwij na kawałki i skrop oliwą. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plastry. Resztę cebuli obierz i pokrój w piórka. Warzywa ułóż na cieście, posyp startym serem. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!