Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka łuskanego grochu
2 sztuki listki laurowe
2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
2 sztuki ziarenka pieprzu
1 kostka rosołowa warzywna
2 sztuki średniej wielkości cebule
4 łyżki oleju
suszony majeranek
1 szczypta cukru
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch przesyp na sitko i opłucz. Następnie przesyp go do garnka, zalej wodą i zostaw na noc. Następnego dnia ugotuj, aż będzie miękki.
- Kapustę kiszoną odciśnij, drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Podlej niewielką ilością wody. Zagotuj, po czym duś pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj pokruszoną kostkę rosołową.
- Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, a następnie dodaj do kapusty razem z ugotowanym grochem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz majerankiem. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Gotową potrawę udekoruj gałązkami majeranku.
Źródło przepisu: Smacznego!