Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Kapusta włoska w winnym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  włoskiej kapusty
  • 10 dag  suszonych grzybów
  • 5 dag  rodzynek
  • 1 sztuka płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta  kminku
  • 150 ml  śmietany do zup i sosów
  • 50 ml  czerwonego wina
  • olej
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw, żeby zmiękły. W osobnym naczyniu namocz rodzynki.
  2. Przekrój kapustę na pół, usuń twardą część, a resztę drobno poszatkuj.
  3. Zagotuj dobrze osoloną wodę, wrzuć kapustę i podgotuj, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana. Następnie odcedź ją, przelej zimną wodą i zostaw na sicie.
  4. Grzyby pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim grzyby i rodzynki. Następnie wlej czerwone wino, dopraw cynamonem, kminkiem, solą i pieprzem. Podsmaż 3-4 minuty i wlej śmietanę.
  5. Gdy sos lekko zgęstnieje, dodaj dobrze odsączoną kapustę. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 3-5 minut. Podawaj gorące.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE