Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 2 szklanki fasoli
- 1 główka kapusty
- 1.5 sztuk - 2 kg ziemniaków
- cebula
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obrać, kapistę poszatkować. Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować, pod koniec gotowania włożyć obrane i ugotowane ziemniaki, osolić i gotować,aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki wraz z fasolą odcedzić (wywaru nie wylewać), utłuc pure, połączyć z oddzielnie ugotowaną kapustą i bardzo dokładnie wymieszać. Gdyby potrawa była za gęsta można dodać trochę wywaru i wymieszać. Przed podaniem można okrasić małą ilością cebulki podsmażonej. Można także posypać pieprzem.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników