Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kapusta z grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 1.5 kg  kapusty kiszonej
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 150 g  suszonych grzybów
  • 2 łyżki  mąki
  • 12 łyżek  oleju rzepakowego
  • 2 sztuki liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
  2. Kapustę kiszoną odsącz i poszatkuj. Następnie wrzuć do dość dużego garnka. Zalej ja niewielką ilością wody. Dodaj 4 łyżki oleju i startą marchewkę. Gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Grzyby zalej 500 ml wody i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź zachowując wywar i pokrój na kawałki.
  4. Ugotowaną kapustę odcedź i wymieszaj z grzybami. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalej wszystko wywarem z grzybów i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  5. Na patelni rozgrzej 8 łyżek oleju i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Dodaj mąkę i ponownie podsmaż. Tak powstałą zasmażkę dodaj do kapusty i wymieszaj. Dopraw wszystko do smaku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE