Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1.5 kg kapusty kiszonej
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka duża cebula
- sól
- pieprz
- 150 g suszonych grzybów
- 2 łyżki mąki
- 12 łyżek oleju rzepakowego
- 2 sztuki liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
- Kapustę kiszoną odsącz i poszatkuj. Następnie wrzuć do dość dużego garnka. Zalej ja niewielką ilością wody. Dodaj 4 łyżki oleju i startą marchewkę. Gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Grzyby zalej 500 ml wody i gotuj przez 20 minut. Następnie odcedź zachowując wywar i pokrój na kawałki.
- Ugotowaną kapustę odcedź i wymieszaj z grzybami. Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalej wszystko wywarem z grzybów i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
- Na patelni rozgrzej 8 łyżek oleju i podsmaż na nim pokrojoną cebulę. Dodaj mąkę i ponownie podsmaż. Tak powstałą zasmażkę dodaj do kapusty i wymieszaj. Dopraw wszystko do smaku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku