Dzisiaj jest: Niedziela, 29.05.2022 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Karczochy z salsą pomidorową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 16 sztuk serc karczochów z puszki
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki pomidory
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki  octu winnego
  • 50 ml  wytrawnego wina
  • 4 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  posiekanych, mieszanych ziół
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 szczypta  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Karczochy osączyć, przekroić na pół i odstawić. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
  2. Pomidory zblanszować, zdjąć skórę i przepołowić, usunąć ogonek i nasiona, pokroić w drobną kostkę.
  3. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pomidory i dusić składniki 8 minut. Zdjąć patelnie z kuchenki i ostudzić salsę pomidorową.
  4. Ocet i wino wymieszać, dodawać powoli oliwę, cały czasu ubijać. Sos wymieszać z salsą pomidorową. Dodać posiekane zioła. Salsę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, następnie zagotować.
  5. Serca karczochów ułożyć w płaskiej formie i zalać salsą pomidorową. Wstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby potrawa naciągnęła. Podawać z ciemnym chlebem wiejskim.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE