Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki kaszy gryczanej palonej łamanej
- 40 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- tymianek
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotować na sypko. Grzyby oczyścić, opłukać, odsączyć, grubo pokroić i smażyć na rozgrzanym oleju, aż sos wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem kłaść na przemian warstwy kaszy i grzybów. Na wierzchu położyć kilka kawałków masła. Potrawę wstawić do piekarnika i zapiekać, aż na wierzchu powstanie rumiana skorupa. Podawać w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała, z surówką.
Źródło przepisu: książka potrway z kasz