Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 2 sztuki czerwone papryki
- 1 sztuka duży bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki rosołu warzywnego
- 4 sztuki gałązki selera naciowego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sok z 1 małej cytryny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W pierwszej kolejności pokroić bakłażana w kostkę. Posolić i odstawić na sicie na 15 minut, aby zgubić goryczkę, następnie opłukać i osuszyć.
- Seler pociąć na mniejsze kawałki. Czosnek obrać pokroić w cieniutkie plasterki. Paprykę pokroić na kawałki. Zalać kaszę kuskus wrzącym rosołem warzywnym. Przykryć pokrywką.
- Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dorzucić czosnek, po chwili dodać seler oraz paprykę i smażyć przez chwilę. Dodać bakłażany. Smażyć aż zmiękną. Dodać zioła prowansalskie. Przegarnąć widelcem kus kus dolewając 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Doprawić do smaku. Warzywa posolić i oprószyć pieprzem. Podawać warzywa na kuskusie.