Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Knedle na parze z powidłami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

austriacka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 25 dag  mąki
  • 1 dag  drożdży
  • 2 łyżki  masła
  • 1/4 szklanki  mleka
  • 1 sztuka niepełna łyżka cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szczypta  soli
  • 10 dag  powideł
  • cukier
  • rum
  • cynamon
  • 5 dag  masła
  • 5 dag  maku
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże wymieszane z cukrem i ciepłym mlekiem, sól, żółtko oraz stopione i przestudzone masło. Składniki zagnieć, aby powstało elastyczne ciasto. Jeśli jest za twarde, wlej trochę mleka i ponownie wyrób. Ciasto wyrabiaj, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj, powykrawaj kółka. Na jedno kółko nakładaj powidła przyprawione cukrem, cynamonem i rumem, przykrywaj drugim kółkiem. Sklejaj, formuj okrągłe knedle. Układaj je na natłuszczonym sicie i gotuj nad parą 12-15 minut. Są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest po wyjęciu suchy i nie ma na nim śladów ciasta. Knedle przełóż na talerz, posyp makiem wymieszanym z cukrem i polej stopionym masłem.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE