Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
1 sztuka szkl. mąki ziemniaczanej
1 sztuka szkl. mąki pszennej
2 sztuki jajka
1 szczypta soli
30 dag bobu
20 dag zielonego groszku
10 dag sera gouda
3 łyżki posiekanego koperku
- Sos do knedli
2 sztuki pomidory
10 dag twarogu
1/2 sztuki kubka jogurtu naturalnego
1 szczypta pieprzu ziołowego
sól
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie , przestudź i zmiel. Następnie dodaj mąkę, jajka, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
- Bób ugotuj, przestudź i obierz ze skórki. Groszek podsmaż przez 5 minut na maśle. Dodaj posiekany koperek. Wymieszaj bób z groszkiem. Ser pokrój w kostkę.
- Bierz kęs ciasta, formuj placuszek, na środek nakładaj farsz bobowo-groszkowy, włóż kostkę sera i formuj kule. Gotuj knedle w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na wierzch.
- Sos do knedli: Pomidory sparz, obierz ze skórki, drobno posiekaj i wrzuć do miseczki. Dodaj jogurt,twaróg, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Knedle wykładaj na talerze i polewaj sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!