Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
600 g tłustego twarogu
1 szklanka mąki
3 sztuki banany
50 g czekolady deserowej
1 sztuka jajko
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanych migdałów
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Banany obrać, po czym starannie rozgnieść widelcem na gładką masę. Owoce skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie połowę wrzucić do bananów. Składniki dokładnie wymieszać.
- Twaróg zemleć (można użyć blendera), wbić jajko i dodać szczyptę soli. Składniki wyrabiać do czasu uzyskania gładkiego ciasta, stopniowo dodając mąkę.
- Z ciasta uformować wałeczki o średnicy ok. 3 cm, po czym ostrym, dużym nożem pokroić je na niewielkie kawałki (o boku 3 cm).
- Z każdego kawałka ciasta uformować placuszek i nałożyć porcję masy bananowo - czekoladowej. Brzegi zlepić, kształtując kulkę.
- Knedle gotować w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Przelać zimną wodą. Danie podawać z resztą czekolady i migdałkami.