Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 9 - 10 osób
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 sztuka cebula
2 sztuki jajka
10 łyżek mąki pszennej
bułka tarta
olej
150 g pieczarek
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany
posiekana natka pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju.
- Ziemniaki zemleć, dodając jednocześnie podsmażoną cebulę. Do kartofli dodać jajka, sól, pieprz, mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
- Ciasto zrolować by powstał z niego wałeczek i podzielić na 10-12 placuszków. Uformować z nich owalne kotlety.
- Kotleciki obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron, aż się zrumienią.
- Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem kotleciki polewać sosem i posypywać natką pietruszki.
Źródło przepisu: moja Kuchnia