Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotleciki ziemniaczane z sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 9 - 10 osób


Składniki

  • 1 kg  ugotowanych ziemniaków
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki jajka
  • 10 łyżek  mąki pszennej
  • bułka tarta
  • olej
  • 150 g  pieczarek
  • 1 łyżka  masła
  • 4 łyżki  śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na oleju.
  2. Ziemniaki zemleć, dodając jednocześnie podsmażoną cebulę. Do kartofli dodać jajka, sól, pieprz, mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Ciasto zrolować by powstał z niego wałeczek i podzielić na 10-12 placuszków. Uformować z nich owalne kotlety.
  4. Kotleciki obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron, aż się zrumienią.
  5. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle i wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Przed podaniem kotleciki polewać sosem i posypywać natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE