Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 szklanka kaszy manny
2 szklanki wody
2 łyżki masła
8 dag żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
jajko
1 kostka rosołowa drobiowa
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
słodka papryka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotowujemy wodę rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypujemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i studzimy.
- Do kaszy wbijamy jajko, dodajemy drobno starty żółty ser, masło lub margarynę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
- Z masy formujemy okrągłe kotlety, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis