Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 8 dag żółtego sera
- 1 pęczek natki pietruszki
- jajko
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- słodka papryka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotowujemy wodę rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Do wrzącego bulionu powoli wsypujemy kaszę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotowujemy i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszamy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i studzimy.
- Do kaszy wbijamy jajko, dodajemy drobno starty żółty ser, masło lub margarynę, drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką i dokładnie mieszamy, by powstała jednolita masa.
- Z masy formujemy okrągłe kotlety, lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis