Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1/2 główki kapusty
1 sztuka bułka
2 sztuki jajka
1/2 sztuki cebuli
bułka tarta
1 szklanka mleka
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę drobno poszatkuj. Bułkę namocz w mleku. Cebulę obierz i pokrój.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim cebulę. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i wymieszaj. Podlej wodą, posól i duś do miękkości. Następnie kapustę odsącz i przestudź.
- Bułkę odciśnij z mleka i dodaj ją do kapusty. Następnie dodaj jeszcze jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrabiaj na jednolitą masę.
- Dłonie maczaj w wodzie, bierz kęs masy kapuścianej i formuj kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka