Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
250 g mąki
1 łyżka oliwy
letnia woda
1 szczypta soli
- Farsz
200 g bryndzy
20 g masła
1 ząbek czosnku
1 sztuka mała cebula
sól
pieprz
- Krem z buraków
50 g obranego jabłka
50 g ziemniaków
200 g pieczonych buraków
1 szczypta majeranku
50 g masła
1 szczypta cukru
ocet balsamiczny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Cebulę pokrój w kostkę i uduś na maśle. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z bryndzą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę i dodając oliwę oraz stopniowo letnią wodę, zagniataj ciasto. Gdy już ciasto będzie elastyczne, rozwałkuj je i wytnij szklanką kółka. Na środek każdego nałóż porcję farszu i zwiń w uszka. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Krem z buraków: Pieczone buraki pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj jabłka i ziemniaki, uduś. Następnie zmiksuj razem z dodatkiem masła. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem i majerankiem. Podawaj uszka na kremie z buraków.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka