Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
300 g ziemniaków
150 g orzechów włoskich łuskanych
2 sztuki jajka
100 g bułki tartej
3 łyżki oleju
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Jeszcze gorące odcedź i utłucz na gładką masę.
- Orzechy zmiel, połącz z ziemniakami. Dodaj łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki, 1 jajko, sól oraz pieprz. Wyrób wszystko na jednolitą masę i uformuj krokiety o długości 5 cm.
- Każdy krokiet obtocz w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Następnie smaż krokiety na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor.
Źródło przepisu: moja Kuchnia