Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki świeże lub mrożone kolby słodkiej kukurydzy
- sól
- pieprz
- 600 g batatów
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka strąk papryki czerwonej
- 1 sztuka strąk papryki zielonej
- 2 łyżki masła
- 1/8 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sos tabasco
|
|
Sposób przyrządzania:
- Po usunięciu liści i nitek z kolby kukurydzy obgotować ją ok 5 minut w osolonym wrzątku. Przelać zimną wodą, osączyć i pokroić na kawałki szerokości 3 cm.
- Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę wielkości kęsa. Cebule obrać, przekroić na połowę i pokroić w szerokie piórka. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Masło rozgrzać i lekko obsmażyć na nim bataty ze wszystkich stron. Dołączyć cebulę, paprykę i kukurydzę, dalej krótko smażyć. Podlać bulionem, doprawić solą, pieprzem, papryką i imbirem. Ok. 15 minut dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa staną się jędrne.
- Warzywa uszlachetnić syropem klonowym i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.