Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- 2 sztuki płaty ciasta francuskiego mrożonego
- 1 sztuka niewielka główka czerwonej kapusty
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- cukier
- 1 łyżka octu
- 10 dag konfitury żurawinowej do mięs
- 1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozwiń 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego. Pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarzną.
- Kapustę oczyść, wytnij głąb, poszatkuj w paseczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj kapustę, dopraw solą, pieprzem i cukrem i podsmaż jeszcze przez kilka minut.
- Kiedy kapusta zacznie się rumienić, wlej łyżkę octu i wymieszaj. Duś, aż kapusta zmięknie. Następnie dodaj konfiturę żurawinową, dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia.
- Z płatów ciasta wytnij owalne placki. Na jednym rozłóż farsz z kapusty i przykryj go drugim płatem ciasta. Zlep brzegi. Ze skrawków ciasta wytnij dekoracje i ułóż je na kulebiaku.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż kulebiak na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!