Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kulebiak z grochem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2 sztuki niepełne szklanki mąki pszennej
  • 150 g  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
    Farsz
  • 150 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 500 g  kapusty kiszonej
  • 250 g  grochu
  • olej
    Dodatkowo
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka i sól. Zagnieć ciasto i odłóż na 60 minut do lodówki.
  2. Farsz: Wcześniej namoczone grzyby ugotuj do miękkości, drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia. Kapustę drobno posiekaj, obgotuj w niewielkiej ilości wody. Groch ugotuj do miękkości, wymieszaj z kapustą.
  3. Kulebiak z grochem: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm, przełóż go do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyklej ciastem spód i boki blachy. Na cieście połóż najpierw warstwę grzybów, a na nie wyłóż kapustę z grochem. Przykryj wszystko pozostałym ciastem.
  4. W cieście wytnij kilka otworów, aby powietrze podczas pieczenia miało ujście. Kulebiak posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE