Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
2 sztuki niepełne szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
2 sztuki żółtka
- Farsz
150 g suszonych grzybów
1 sztuka cebula
500 g kapusty kiszonej
250 g grochu
olej
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
sól
pieprz
kminek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka i sól. Zagnieć ciasto i odłóż na 60 minut do lodówki.
- Farsz: Wcześniej namoczone grzyby ugotuj do miękkości, drobno posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia. Kapustę drobno posiekaj, obgotuj w niewielkiej ilości wody. Groch ugotuj do miękkości, wymieszaj z kapustą.
- Kulebiak z grochem: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm, przełóż go do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyklej ciastem spód i boki blachy. Na cieście połóż najpierw warstwę grzybów, a na nie wyłóż kapustę z grochem. Przykryj wszystko pozostałym ciastem.
- W cieście wytnij kilka otworów, aby powietrze podczas pieczenia miało ujście. Kulebiak posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 60 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza