Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g mąki wieloziarnistej
- 1 łyżka oleju
- 150 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 12 g drożdży
- Farsz
- 500 g kiszonej kapusty
- 8 sztuk suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- olej
- 1 sztuka jajko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Mąkę, sól, cukier, olej i drożdże zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw na 20-30 minut.
- Farsz: Grzyby namocz, odstaw. Kapustę zalej dwoma szklankami wody. Dodaj grzyby. Ugotuj do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Ugotowaną kapustę odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj cebulę, sól i pieprz, wymieszaj.
- Kulebiak z kapustą: Do piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą i nagrzej go do temperatury 180 st. C. Ciasto wyłóż na posmarowany olejem blat, szybko zagnieć. Przełóż na papier do pieczenia, delikatnie rozwałkuj na prostokąt o jednym boku długości 22 cm. Na cieście rozłóż równomiernie farsz i zwiń je tak, by kulebiak miał długość 22 cm.
- Gotowy kulebiak połóż na papierze w ten sposób, aby zakończenie zwijania było pod spodem kulebiaka. Podnieś ciasto razem z papierem i włóż do foremki o długości 22 cm. Przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut, by urosło.Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia