Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 sztuk pora
2 łyżki oliwy
5 łyżek wywaru drobiowego
20 sztuk masła
20 sztuk mąki
150 sztuk mleka
1 sztuka jajko
panierka do obtoczenia
olej do smażenia
1.5 łyżek posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oliwę rozgrzać na patelni i dusić por około 5 minut. Wlać wywar z drobiu i wszystko powoli dusić około 10-15 minut.
- Masło rozpuścić w garnku, zrumienić mąkę na zasmażkę, wlać mleko cały czas mieszając. Gotować sos około 10 minut na małym ogniu.
- Por wraz z wywarem dodać do sosu, dobrze wymieszać i poczekać aż ostygnie.
- Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i najpierw obtoczyć je w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce.
- Tłuszcz do smażenia rozgrzać i smażyć kulki ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Następnie wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka kucharska