Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 400 g oczyszczonych borowików,
- 12 sztuk płatków makaronu lasagne,
- 1.5 szklanek mleka,
- 3 sztuki duże pomidory,
- mała zielona chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek startego parmezanu,
- 3 łyżki posiekanej natki,
- 2 sztuki kopiaste łyżki mąki,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- sól. pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pokroić grzyby. Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać i posiekać w kostkę. Posiekać czosnek i chilli. Borowiki i czosnek podsmażyć na oliwie. Dołożyć chilli i pomidory. Dusić 5-6 minut. Dodać natkę. Przyprawić solą i pieprzem.
- Masło roztopić w rondelku i dosypać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem. Podgrzewać, mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić kolejno płaty makaronu tak, aby się nie posklejały. Gotować dwie minuty. Odcedzić. Natłuścić naczynie do zapiekania. Ułożyć 3 płaty makaronu, polać warstwą białego sosu, potem nałożyć część grzybów z pomidorami.
- Powtórzyć tę samą czynność do wyczerpania składników.
- Ostatnią warstwę makaronu posmarować sosem i posypać serem.
- Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.