Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lasagne z botwinką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 7 osób


Składniki

  • 8 sztuk płatów lasagne
  • 80 dag  botwinki
  • 30 dag  białego sera
  • 4 sztuki jaja
  • 3 łyżki  masła
  • 1 szklanka  śmietany kremówki
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. W płaskim rondlu rozgrzać połowę masła i przez 15-20 min dusić umytą i posiekaną botwinkę, od czasu do czasu mieszając. Dodać rozdrobniony biały ser, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz, wymieszać. W żaroodpornym naczyniu ułożyć koło siebie 2 płaty lasagne, a następnie przekładać - jak tort - masą botwinkowo-serową (otrzymamy 4 warstwy ciasta i 3 warstwy masy). Na ostatnie 2 płaty ciasta wylać jaja ubite z kremówką. Posypać wiórkami pozostałego masła. Lasagne wstawić do gorącego piekarnika na 30 min.
  2. Płaty ciasta można także przekładać masą szpinakową, mielonym mięsem.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE