Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- sól
- Dodatkowo
- 1/2 szklanki maku
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 sztuki laski wanilii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z przesianej mąki, jajek, 1/2 szkl. wody i oleju zagnieć elastyczne, luźne ciasto. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Następnie radełkiem wycinaj kwadratowe kluseczki. Ugotuj je w osolonej wodzie z masłem, odcedź i ostudź.
- Łazanki z makiem: Mak przelej wrzątkiem i zmiel dwukrotnie. Następnie utrzyj go z miodem i bakaliami. Dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z kluseczkami.
Źródło przepisu: moja Kuchnia