Dzisiaj jest: Piątek, 29.05.2020 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Łazanki z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżeczka  masła
  • sól
    Dodatkowo
  • 1/2 szklanki  maku
  • 4 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  posiekanych migdałów
  • 2 łyżki  posiekanych orzechów
  • 2 łyżki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 sztuki laski wanilii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z przesianej mąki, jajek, 1/2 szkl. wody i oleju zagnieć elastyczne, luźne ciasto. Podziel je na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Następnie radełkiem wycinaj kwadratowe kluseczki. Ugotuj je w osolonej wodzie z masłem, odcedź i ostudź.
  2. Łazanki z makiem: Mak przelej wrzątkiem i zmiel dwukrotnie. Następnie utrzyj go z miodem i bakaliami. Dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z kluseczkami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE