Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Makaron orecchiette z brokułami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 800 g  brokułów
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 2 sztuki suszone papryczki chili
  • 6 sztuk filetów z sardeli w oleju
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • sól
  • 400 g  makaronu orecchiette (uszka)

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuły umyć, różyczki odciąć. Pędy obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w małe słupki. Natkę umyć, listk idrobno posiekać. Papryczki chili drobno utłuc, filety z sardeli posiekać.
  2. Czosnek z sardelami i połową natki pietruszki przesmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dołaczyć brokuły i chili, posolić i dolać ok. 50 ml wody. Dusić 10-15 minut na słabym ogniu pod przykryciem, aż brokuły zmiękną.
  3. W tym czasie ugotować makaron al dente w obfitej ilości osolonej wody (wg wskazania na opakowaniu). Makron odcedzić, wymieszać z brokułami i doprawić do smaku solą. Wymieszać z pozostałą oliwą i pozostałą natką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE