Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1/2 sztuki czerwonej papryki
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
2 sztuki listki szałwii
200 g gorgonzoli
400 g makaronu penne
sól
pieprz
1 łyżka masła
250 g śmietany
150 ml mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Szałwię drobno posiekać. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować aldente w dużej ilości wrzątku (wg wskazania na opakowaniu).
- Jednocześnie rozgrzać masło i 2-3 minuty dusić paprykę, cebulę i czosnek. Podlać śmietaną i mlekiem. Na wolnym ogniu mieszając roztopić ser. Ser doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.