Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- pół paczki makaronu świderki
- 1 sztuka cebula
- olej
- 2 sztuki cukinie
- pomidorowy sok zagęszczony
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- tymianek
- bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na głębokiej patelni na ok. 10 minut w wodzie dusimy cukinię. Dodajemy posiekaną cebulę, tymianek i trochę oleju. W oddzielnym garnku gotujemy makaron.
- Przygotowujemy sos pomidorowy: około 0,5 litra soku pomidorowego wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy bazylię, sól do smaku. Następnie zagęszczamy 1 łyżkę mąki mieszamy z łyżką masła, rozprowadzamy niewielką ilością wody, ponownie mieszamy i dodajemy trochę podgrzanego soku. Dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z sokiem pomidorowym. Ciągle mieszając, gotujemy jeszcze chwilę.
- Do podduszonej cukinii dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i wlewamy sok pomidorowy. całość podgrzewamy.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników