Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
40 dag makaronu świderki
1 szczypta kurkumy
25 dag średnich pieczarek
100 ml śmietany kremówki
625 ml bulionu (może być z kostki)
1 łyżeczka szałwii
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
30 sztuk orzechów laskowych (bez łupin)
sól
pieprz
natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie się gotował dodać odrobinę kurkumy, by zyskał złocisty kolor. Ugotowany makaron odsączyć na cedzaku.
- Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Orzechy laskowe prażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Wystudzić.
- Na patelnię włożyć łyżkę masła (lub margaryny), gdy się roztopi wsypać pieczarki. Grzyby przyprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki się usmażą zdjąć je z patelni.
- Na czystą patelnię włożyć łyżkę masła (lub margaryny), gdy się rozpuści, wsypać drobno posiekany czosnek. Po chwili oprószyć go mąką, zasmażyć. Następnie ciągle mieszając, wolno wlewać śmietanę i rosół. Zagotować. Sos gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
- Do sosu dodać pieczarki, szałwię i prażone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Makaron wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem orzechowym. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Kolekcja Dobrej Kuchni