Dzisiaj jest: Środa, 29.11.2023 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makaron z sosem orzechowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 40 dag  makaronu świderki
  • 1 szczypta  kurkumy
  • 25 dag  średnich pieczarek
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 625 ml  bulionu (może być z kostki)
  • 1 łyżeczka  szałwii
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  masła lub margaryny
  • 2 łyżki  mąki
  • 30 sztuk orzechów laskowych (bez łupin)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie się gotował dodać odrobinę kurkumy, by zyskał złocisty kolor. Ugotowany makaron odsączyć na cedzaku.
  2. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
  3. Orzechy laskowe prażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Wystudzić.
  4. Na patelnię włożyć łyżkę masła (lub margaryny), gdy się roztopi wsypać pieczarki. Grzyby przyprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki się usmażą zdjąć je z patelni.
  5. Na czystą patelnię włożyć łyżkę masła (lub margaryny), gdy się rozpuści, wsypać drobno posiekany czosnek. Po chwili oprószyć go mąką, zasmażyć. Następnie ciągle mieszając, wolno wlewać śmietanę i rosół. Zagotować. Sos gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
  6. Do sosu dodać pieczarki, szałwię i prażone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez chwilę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Makaron wyłożyć na talerz i polać przygotowanym sosem orzechowym. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kolekcja Dobrej Kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE