Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- Farsz
- 500 g szpinaku
- 50 g parmezanu
- 200 g twarogu
- 1 kostka ziołowa
- 2 łyżki masła
- 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
- Sos
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- Dodatkowo
- 250 g makaronu rigatoni (rurki)
- 50 g parmezanu
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz w wodzie, osusz. Usuń grube łodyżki, liście posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim szpinak.
- Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj przestudzony szpinak. Jajka obierz, pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach i dodaj do masy twarogowo-szpinakowej. Dopraw do smaku solą, pieprzem i rozkruszoną kostką ziołową. Wymieszaj.
- Sos: W garnku roztop 2 łyżki masła, wsyp mąkę i lekko zasmaż. Ciągle mieszając, wlewaj mleko i wino. Gotuj na małym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Makaron lekko podgotuj, odstaw do wystygnięcia. Gdy ostygnie napełnij farszem twarogowo-szpinakowym.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę sosu. Następnie ułóż faszerowany makaron i polej go resztą sosu. Wierzch posyp, startym na tarce o małych oczkach, parmezanem i pokrojoną w kostkę papryką. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia