Dzisiaj jest: Sobota, 27.02.2021 Imieniny: Gabriela i Anastazji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Mamałyga w sosie greckim


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • półtorej szklanki kaszy kukurydzianej
  • cebula
  • 1 kostka  grzybowa
  • 3 łyżki  oleju
  • porcja włoszczyzny
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżki  posiekanego szczypiorku
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać kaszę i uprażyć ją, mieszając, na złoty kolor.
  2. W rondlu zalać 4 szklankami wody, dołożyć kostkę grzybową, osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż się rozklei. Rozsmarować równą warstwą na zwilżonym półmisku. Gdy wystygnie, pokroić w kostkę.
  3. Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na reszcie oleju, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać koncentrat oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, osolić, udusić do miękkości. W salaterce przekładać warstwy kaszy warstwami duszonych warzyw, posypując je szczypiorkiem. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka potrawy z kasz


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE