Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- półtorej szklanki kaszy kukurydzianej
- cebula
- 1 kostka grzybowa
- 3 łyżki oleju
- porcja włoszczyzny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę. Wsypać kaszę i uprażyć ją, mieszając, na złoty kolor.
- W rondlu zalać 4 szklankami wody, dołożyć kostkę grzybową, osolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż się rozklei. Rozsmarować równą warstwą na zwilżonym półmisku. Gdy wystygnie, pokroić w kostkę.
- Włoszczyznę opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na reszcie oleju, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać koncentrat oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, osolić, udusić do miękkości. W salaterce przekładać warstwy kaszy warstwami duszonych warzyw, posypując je szczypiorkiem. Ostudzić, wstawić do lodówki.
Źródło przepisu: książka potrawy z kasz